Mimari Restorasyon Programımız Açıldı

Meslek Yüksekokulumuz bünyesinde yer alan Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü, “Mimari Restorasyon” programı açıldı. Mimari restorasyon programı 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde ilk öğrencilerini alacak.

Restorasyon projeleri için nitelikli eleman yetişecek

Mimari restorasyon programının açılmasıyla ilgili konuşan Mimarlık ve Şehir Planlama Bölüm Başkanı Sibel Sağlayan, Türkiye için mimari restorasyon teknikerlerinin önemine dikkat çekti. Mimari restorasyon teknikerlerinin restorasyon uzmanları ile ustalar arasındaki iletişimi sağlayacağının altını çizen Sağlayan, “Ülkemizde restorasyon alanında büyük eksikliklerden biri teknik ve teknolojik bilgiye sahip vasıflı eleman ihtiyacıdır. Programımızın amacı, mimari restorasyon çizim ve uygulamaları için nitelikli, çalışanlar arasında iletişimi sağlayabilecek eleman yetiştirmektir. Restorasyon uzmanlarımız var; ustalarımız da var ancak bu iki grup arasında iletişimi sağlayacak olan teknik eleman konusunda yetersiz kalıyoruz. Mimari restorasyon programımızın bu bir açığı kapatacağına düşünüyoruz. Yetiştireceğimiz öğrencilerimizin restorasyon uygulamalarında sahanın vazgeçilmez bir parçası olacağına inanıyoruz.” dedi.

DGS ile lisans eğitimi tamamlanabilecek

Bölüm Başkanı Dr.Öğretim Üyesi Sibel Sağlayan, Mimari restorasyon programından mezun olan öğrencilerin restorasyon uygulamalarında görev almasının yanı sıra lisans eğitimine devam edebileceklerini de söyledi. Sağlayan, “Mimari Restorasyon öğrencilerimiz 4 dönemden oluşmak üzere 2 yıl eğitim alacak. Program ilk 2 dönem restorasyon temelli teorik dersler son 2 dönemde ise uygulamalı dersler ağırlıklı olacak. Bu eğitimlerinin ardından tekniker unvanı alacak olan öğrencilerimiz, restorasyon uygulamalarında görev alabilecekler. İsteyen öğrencilerimiz ise dikey geçiş sınavı ile mimarlık, iç mimarlık, inşaat mühendisliği vb. mimarlık ve restorasyonla bağlantılı bölümlere geçiş yaparak lisans eğitimlerini tamamlayabilecekler.” ifadelerini kullandı.